V okviru Zdrave šole se bo na šoli izvedel projekt “Jaz pa pojdem…”, ki se ga bodo učenci udeležili prostovoljno, udeležba pa bo željena in spodbujena. V projektu bodo sodelovali tudi zaposleni naše šole in vljudno vabljeni so tudi starši, stari starši, da z otrokom izkoristijo prosti čas.

Projekt bo potekal od 23. 4. do 23. 5. 2021. Namen projekta je, da spodbudimo v sedanjem času pandemije čim več učencev, morda tudi starše, stare starše in zaposlene h gibanju. To bomo naredili s čim več prehojenimi kilometri. Tako lahko naredimo v spomladanskem času, ko nas toplejše vreme vabi na kakšen sprehod ali celo izlet, še več za naš zdrav in aktiven življenjski slog.

Zanimalo nas bo tudi, koliko smo sposobni učenci in zaposleni naše šole skupaj prehoditi v mesecu dni. Prehojene rezultate bomo ob zaključku sešteli in pohvalili razrede po generacijah z največ prehojenimi kilometri.

Hoja zelo dobro vpliva na duševno in telesno počutje, je najboljši in najcenejši način za ohranjanje aerobne vzdržljivosti, bogati in ohranja vitalnost telesa, ugodno deluje na srčno žilni sistem, poveča krvni obtok, izboljša naše razpoloženje, nas sprosti in vpliva na zmanjšanje stresa. 

Vsak razred bo prejel svojo razpredelnico s povezavo, v katero bodo starši ali starejši učenci sami vpisovali podatke o prehojenih kilometrih, ko bodo opravili pot in jih bo izmerila naložena aplikacija na osebnem telefonu ali pametni uri. Podatki se bodo v razredni razpredelnici samodejno seštevali za vsakega učenca in skupno za celoten razred. Prav tako posebej za zaposlene.

Vsak kilometer bo štel, več kot nas bo – več jih bo.

Spodbujali se bomo tudi z objavljenimi fotografijami na padlet povezavi:
https://padlet.com/abram_bojana/lk3434hhvf8mhfhr
, kjer bodo fotografije trajno na ogled in nam bo tudi s fotografijami služila za spodbudo.

Učence in zaposlene smo tudi opremili z aktualnimi povezavami in opisi okoliških pohodnih poti, če ne bodo imeli pravih idej, kam se odpraviti.

Zavedamo se, da bomo s spodbujenim projektom vplivali na dobrobit k še boljšemu počutju naše šole in se pri tem tudi medsebojno spodbujali.

Varno po poteh, kamorkoli nas bodo vodile in povezani stopimo na pot nabiranja kilometrov. Predvsem bomo izkoristili počitnice in vikende, ko bomo imeli malo več prostega časa.

Želimo sproščen in spodbuden pristop k projektu “Jaz pa pojdem …”

Veselimo se skupnih nabranih kilometrov, približajmo se naravi … vsak kilometer bo štel.

Pa pojdimo …

Nataša Račič
vodja Zdrave šole