V mesecu maju smo še naprej lepo skrbeli za svoje vrtičke, kamor smo prejšnji mesec posejali in posadili različno zelenjavo. Skrbno smo zalivali in opazovali, kaj je pokukalo iz zemlje.

Nismo pa le opazovali, kako so rastle naše rastline, temveč smo preverili, koliko smo zrastli tudi mi, od začetka šolskega leta.

Z avtobusom smo se odpeljali v Krško, kjer smo obiskali glasbeno šolo. Bili smo navdušeni nad programom, ki so nam ga prikazali in spoznali smo različne instrumente. Polni vtisov smo se vrnili v vrtec, kjer smo naša doživetja delili z mlajšimi prijatelji.

Ogledali smo si predstavo Grdi raček, ki nas je s svojimi lutkami popolnoma prevzela. Ker še vedno pridno beremo, smo to pravljico spoznali tudi v skupini.

V tem mesecu smo pri Sončkih spoznavali različne poklice. Tako nas je najprej obiskala medicinska sestra, ki nam je predstavila svoje delo in pripomočke, ki jih uporablja. Pokazala nam je, kako se povija s povojem, trikotno ruto, kako se nastavi opornica, kako se da injekcija. Tudi sami smo se preizkušali v spretnostih povijanja.

Peš smo se odpravili do bližnje vulkanizerske delavnice, kjer smo spoznali, kako izgleda dan vulkanizerja. Ogledali smo si orodje, ki ga potrebujejo v delavnici ter videli montažo gum.

Naslednji poklic, ki smo ga spoznali, je bil poklic mlinarja. Obiskali smo mlin, kjer smo imeli priložnost sami mleti žito. Ogledali smo si hrame, kjer je shranjeno žito, preden ga zmeljejo. Spoznali smo tudi več vrst žit. Gospa Magda nam je spekla žemljice, nekaj moke pa smo si prislužili tudi za domov.

V Velikem Podlogu smo obiskali gasilski dom, kjer smo si ogledali gasilsko opremo in prevozna sredstva. Poklic gasilca nam je predstavil gospod Damjan, ki nam je pokazal vso opremo, ki jo imajo gasilci v gasilskem vozilu. Spoznali smo tudi zaščitno obleko in obutev ter ostale pripomočke (čelada, maska).  Najbolj smo bili navdušeni, da smo lahko držali cev in se urili v brizganju vode.

Prometnik je bil naslednji poklic, ki smo ga imeli priložnost spoznati na železniški postaji v Krškem. Tam nas je prijazno sprejela Andraževa mamica, ki nas je peljala do stare lokomotive, kjer smo lahko pokukali tudi v notranjost. Nato smo se z vlakom odpeljali do Dobove. Imeli smo priložnost sami preluknjati vozovnice, ki jih je pregledal sprevodnik. V Dobovi smo si ogledali postajo in opazovali lokomotive, ki so prevažale tovorne vagone. Ko smo se vrnili v Krško, smo si ogledali še prometni urad in vse, kar prometniki potrebujejo za delo.

Na daljši pohod smo se odpravili na Jelše, kjer smo spoznali poklic kmeta. Na Urbančevi kmetiji smo spoznali kmetijske stroje in si ogledali, kako se obrača trava. Ogledali smo si tudi njive z zelenjavo ter domače živali (kokoši in piščančke). Na sosednji kmetiji pa smo si ogledali krave, teličke, bike in pujse.

Zadnji poklic, ki smo ga spoznali ta mesec, pa je bil poklic motorista, oziroma spidvejista. Spoznali smo opremo spidvejista (motor, čelado, ščitnike, obleko, rokavice, očala). Najbolj pa smo bili navdušeni, da smo lahko splezali na motor in si nadeli čelado.

Seveda pa imamo v načrtu spoznati še nekaj poklicev, kar bo zaznamovalo naše aktivnosti v mesecu juniju, preden se bomo odpravili na zaslužene počitnice.

Poleg vseh poklicev, ki smo jih spoznali ta mesec, smo veliko časa preživeli na prostem, prepevali pesmice, plesali in se igrali ter praznovali rojstni dan naše deklice.