V petek, 22. 4. 2016, smo izpred naše šole ob devetih krenili in se podali na dolgo pot s kombijem v Beograd. Med vožnjo smo se veliko pogovarjali, zabavali in se tudi ustavljali. Ko smo po šestih urah končno prispeli v Beograd, smo videli prijatelje iz Srbije, ki so poleg nas in Čehov sodelovali v projektu Solidarity is in the heart. Prijazni gostitelji so nam zaželeli prisrčno dobrodošlico. Čeravno daleč od doma, sem se takoj počutila domače. Morda mi je bilo lažje, da sem jih spoznala že prej, ko so bili oni pri nas na obisku. Prvi dan smo se nastanili v dijaškem domu in šli na sprehod po Zemunu. Tu smo se osvežili z odličnim sladoledom. Drugi dan smo imeli takoj po zajtrku s prijatelji iz Srbije in Češke zanimive delavnice. Po malici smo se z mestnim avtobusom odpeljali v mesto Beograd, kjer smo si ob sončnem dnevu z nadstropnim avtobusom brez strehe ogledali mesto. To je bilo posebno doživetje, ki ga ne bom nikoli pozabila. Na večerjo pa smo šli v značilno srbsko restavracijo na prave leskovačke pleskavice. Res so nam šle v slast. Naslednji dan nam je malce ponagajal dež, a se za to nismo zmenili. Na izlet v notranjost Srbije so nas peljali z njihovimi minibusi. Tam smo si ogledali muzeje vladarjev Karadžodževičev in veliko izvedeli o njih.

Zadnji dan – finale smo imeli v šoli velik dogodek, katerega so se udeležili tudi znani predstavniki projekta. Tu smo nastopali tudi mi z našo pesmijo Dan ljubezni. Zelo smo jih navdušili, saj so z nami tudi peli. Predstavo so snemali tudi iz TV Beograd.

Kljub temu, da smo bili že dolgo časa zdoma, smo se težko poslovili od naših prijateljev iz Beograda. Med nami so se stkale prijateljske vezi in še dobro, da komuniciramo prek Facebooka.

Mentorica Ana Antolič Miler.

Naja Umek, 6.c