V četrtek, 7. 4. 2022, smo na naši šoli obeležili svetovni dan zdravja, ki letos poteka pod sloganom “NAŠ PLANET, NAŠE ZDRAVJE”.

V času pandemije, onesnaženega planeta in vse pogostejših bolezni (kot so rak, astma, bolezni srca in ožilja) Svetovna zdravstvena organizacija posveča posebno pozornost nujnim ukrepom, potrebnim za ohranjanje zdravja ljudi in planeta ter spodbuja prizadevanja za ustvarjanje družbe, ki se osredotoča na dobro počutje svojih prebivalcev.

Ali si lahko na novo predstavljamo svet, kjer je družba osredotočena na zdravje in dobro počutje? Kjer so mesta primerna za življenje in imajo ljudje nadzor nad svojim zdravjem?

Zagotovo, vendar se mora vsak od nas na našem planetu zavedati, kako dragocena dobrina je zdravje in kaj vse lahko naredimo za SVOJE zdravje. Zato spodbujamo na šoli tudi spomladanski mesečni projekt “Jaz pa pojdem …” v zbiranju prehojenih kilometrov, od 21. 3. do 23. 4. 2022.

Saj veste … dovolj gibanja, pravilna uravnotežena prehrana ter pozitivna miselna naravnanost. Morda pa ne veste, da, ne samo kolesarjenje in pohodi, ne samo hoja in tek, tudi učenje je lahko v gibanju. Poskusite v gibanju prebrati pesmico, ki se jo morate naučiti, učite se poštevanko, medtem ko hodite okoli stola, podajajte si žogo, medtem ko računate, pišite z nedominantno roko, berite, medtem ko hodite. Snov si boste tako mnogo lažje in trajneje zapomnili.

In zapomnimo si:
Zdravje ni le gibanje in hrana.
Zdravje je dobro organiziran dan v prijetni družbi ljudi, ki jih imamo radi.
Lahko naredimo nekaj zase in nekaj za druge.

Kot šola smo se po razredih povezali v gibanju z zabavno razgibano tabato na posnetku, kjer so sodelovali tudi učenci naše šole: https://www.youtube.com/watch?v=4mLD4oj9_q0

Zbrali smo tudi nekaj utrinkov, ki si jih lahko ogledate: https://www.youtube.com/watch?v=bJogt1MLarI

Gojimo zdrav duh v zdravem telesu, ne le 7.aprila, temveč vsak dan.

Tim Zdrave šole